Dat Grivok een rijke geschiedenis heeft, dat weten velen, maar hoe het juist begon, dat zijn er iets minder. Om het geheugen wat op te frissen, hierbij een klein overzichtje. Uiteraard is dit niet volledig, maar dat kan ook niet, want anders hebben 10 websites nodig...


In het voorjaar van 1971 was er een groep jongeren (vooral uit de jeugdbeweging KSA) die een volleyploegje wilde beginnen. Vanaf 1964 was Swa al trainer/coach van de collegevolleybalploeg in Vilvoorde. Daar speelden heel wat leerlingen uit Grimbergen die ook tot die groep behoorden. Zij hebben Swa gevraagd om trainer te worden van een ploeg die eventueel in een officiële competitie zou starten. Nog geen bestuur, nog geen naam, en er was net een sporthal gebouwd in het Centrum van de gemeente (sporthal Prinsenbos). Samen met een paar idealisten zijn ze dan naar ‘bondsmensen’ gestapt… en Grivok was geboren. Swa werd prompt trainer van die ene herenploeg en technisch verantwoordelijke van de nieuwe club. Het toffe was dat we in Grimbergen héél snel bekendheid kregen. We werden het eerste jaar al direct kampioen. Het tweede jaar startten we met een 2de herenploeg én een damesploeg. De 1ste herenploeg werd opnieuw kampioen (toen al soms thuistopmatchen met 300 toeschouwers!). Ook de nieuwe damesploeg werd toen kampioen. Grivok zat van in het begin al in de lift!
In die beginjaren was Grivok wel de jongste ploeg in competitie.  Maar de leeftijd schommelde tussen  18-, 19 en max. 24-jarigen! De meeste ‘jeugdspelers’ sloten in die tijd pas op 16 jaar aan bij een club. “De jeugd van toen was anders dan de jeugd van nu”… niet?
Rond 1976 zijn de eerste stappen gezet met een jeugd-jongensploegje van 14-jarigen. En al rap werden de schuchtere stappen gezet met iets meer jongens- en meisjesploegen. Maar pas begin de jaren tachtig groeiden we uit tot een heuse volleybalclub met talrijke jeugdcompetitieploegen, weliswaar vanaf de toenmalige C-jeugd. In 1981 was er wel het historische moment waar Swa de gemeente om een lang net over de breedte van de zaal vroeg. De gemeentelijke sportfunctionaris begreep er niets van... Een net van meer dan 30 meter, terwijl het volleybalbalveld toch maar 9 meter breed is… Het was de prille start van de wittekens met spelvomen 1-tegen-1 en 2-tegen-2.
In 1993 stopte Swa als trainer, en men vond dat hij dan maar voorzitter moest worden. Zijn vrienden in de club wilden er gewoon voor zorgen dat Swa niet ‘zonder werk’ zou vallen en stelden hem die functie voor. En tja, voor je vrienden doe je het hé…

Afin, en de rest is geschiedenis. Voor de geinteresseerden, hieronder nog even een kort overzichtje van de hoogtepunten van de club:

12 mei 1971
Grivok wordt met stamnummer 1000 ingeschreven bij de Vlaamse Volleybalbond.

1971-1972
De eerste en enige herenploeg begint aan z’n 1ste competitieseizoen olv Swa Depelchin. Ze worden gelijk kampioen in 4de provinciale.

11 januari 1972
Over Malderen-Grivok bij de heren in 4de provinciale - Het Laatste Nieuws: “Vincent Rouffaer is inderdaad vaak de man die met een harde smash op het psychologisch moment de tegenstander schaakmat zet.”

1972-1973
Grivok richt een damesploeg en een 2de herenploeg op. De dames halen direct de titel binnen in 3de provinciale. Heren 1 wordt voor het 2de seizoen op rij kampioen.

1973-1974
De eerste jongeren (scholieren) komen bij Grivok volleybal spelen.

1974-1975
4 speelsters van dames 1 gaan in hetzelfde seizoen voor het moederschap. Ondanks de ‘uitdunning’ van de ploeg behalen ze een 9de plaats.

1976-1977
Het eerste jongensploegje met 14-jarigen begint bij Grivok.

1981
Swa vraagt aan de sportfunctionaris van Grimbergen een net van 30 meter! Om dwars door de zaal te hangen. Huh?! Een volleybalveld is toch maar 9 meter breed? Het net van 30m is de prille start van de wittekens.

27 januari 1984
Over Grivok-Berg bij Dames in 1ste regionale – De Infokrant: “De palm van de wedstrijd gaat naar Myriam Versée, die vooral in verdediging alle mogelijke en onmogelijke bressen ging dichten.”

1986
15 jaar Grivok. Met 170 leden en 10 ploegen in competitie is Grivok één van de grootste sportclubs in de provincie. Op dat moment is Jaak Cauwenberghs al 12 jaar voorzitter.

1986
“15de Grivoktuinfeest weer topper”
“De KWB was de sterkste ploeg van het gentlementornooi. De barbecuevuren gloeiden nog in volle hevigheid toen de kinderen zo’n 40-tal fraai versierde kraampjes begonnen op te timmeren voor de kindermarkt. De countrygroep Stalemate hield er daarna de stemming in tot het aansteken van de avondbarbecue en het losbarsten van de gebruikelijke danspartij.”

10 november 1988
Vervlogen setstanden: Dames 1 Tilvoc-Grivoc (3-1): 15-5; 6-15; 15-5; 15-6

1993-1994
Swa stopt als trainer. Zijn vrienden willen niet dat hij zonder werk valt. En dus wordt hij voorzitter.

Februari 1993
Grivok organiseert in De Verbrande Brug een optreden van Bart Peeters en The Radios.
1700 kaarten verkocht in voorverkoop! Maar onvoldoende stroom op het podium… Tot een uur voor het optreden, lijkt alles in het water te vallen…

7 april 1994
Over de bekerfinale van Heren 1 tegen Leuven - Het Volk: “Absolute uitblinker was Marc Prové. Eerder klein van gestalte, maar groot van volleybaldaden.”

1996
Grivok haalt Emile Rousseaux binnen om de jeugdopleiding vorm te geven.

1997-1998
Oprichting van de Bewegingsschool. Een binnen-speel-klauter-turn-bos voor de kleinste mensjes onder ons. In 2000 wordt dit een aparte structuur onder vzw Achilles.